Festivalul cu genericul “V-am ura, v-am tot ura”, organizat de Secția Cultură și Turism a Consiliului raional Cantemir, a înglobat cele mai frumoase datini și tradiții ale neamului, cu prilejul sărbătorilor de iarnă – Nașterea Domnului (Crăciunul) și Anul Nou – colinde, urături, sorcova, semănatul, alte obiceiuri autentice, care au dăinuit în timp și urmează a fi păstrate și transmise generațiilor viitoare.

  Rând pe rând, colindătorii costumaţi fie în port naţional, fie în ţinute artistice au adus magia sărbătorilor de iarnă prin urări de bine, prosperitate, belșug şi sănătate, exprimate în tradiționalele noastre colinde şi urături. Pe scena Casei raionale de cultură “Nicolae Sulac” și-au făcut apariția  formațiile folclorice cu titlul model: Semănătorii din Cociulia, Soacrele și Sălcioara din Ciobalaccia, Glia din Hănăseni, Mărgăritare – Lingura, În poiană la izvor – Cîrpești, Baștina – Baimaclia, La izvoare, Țiganca, Izvorce, Victorovca, Mierla Prutului și Ciobănașul – Cantemir și formația folclorică de amatori “Opincuța”, la fel din Cantemir. Cetele de colindători, de la mic la mare, au încântat publicul prezent la festival prin prestația lor deosebită – costumele populare frumoase, alături de colindele interpretate cu măiestrie(în imagini).

 Prezent la eveniment, președintele raionului, Anatoli Ichim, a menționat că a admirat cu plăcere acest superb festival, fiind plăcut surprins de harul și frumusețea tradițiilor noastre populare, legate de sărbătorile de iarnă. Festivalul a reușit să reunească prieteni și oameni dragi care au împărtășit bucuria sărbătorilor de iarnă, astfel atingând scopul suprem de a readuce obiceiurile și valorile noastre strămoșești, a le perpetua și transmite din generație în generație.

 Ion Doru

Imprimare