biblioteca, ca tezaur inepuizabil al neamului

BIBLIOTECA, CA TEZAUR INEPUIZABIL AL NEAMULUI

  Precum se știe, în secolul informaticii, tehnologiilor computerizate rolul cărții se diminuează, dar, în pofida acestui fapt, cartea, biblioteca a fost și rămâne un izvor sigur și accesibil al cunoașterii. Pentru a face față noilor provocări, este necesar ca și în acest domeniu să fie implementate noi tehnologii, forme și metode noi de activitate, dar/sau mai ales- de dotare a bibliotecilor cu tehnică performantă. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul Programului Național Novateca.

  Programul Novateca  a fost precedat de o etapă de evaluare intensă a sectorului de biblioteci publice din Moldova și de un program-pilot cu durata de doi ani, care au fost, la fel, finanțate de Fundația Bill și Melinda Gates. Implementarea etapei naționale Novateca are la bază atât cunoștințele obținute din colaborarea cu bibliotecile publice pe parcursul perioadei de program-pilot cât și experiența programelor similare implementate, de către IREX, în Ucraina (programul Bibliomist) și România (programul Biblionet), prin inițiativa Biblioteci Globale.

  Pe parcursul a doi ani de program-pilot, Novateca a dotat 68 de biblioteci publice din 12 raioane ale țării cu circa 300 de calculatoare și echipament periferic și a instruit 243 de bibliotecari în domeniul utilizării calculatoarelor și creării noilor servicii de bibliotecă. În același timp, au fost testate programe de formare a competențelor bibliotecarilor în domeniile advocacy și parteneriate, precum și facilitate diverse oportunități de schimb de experiență și cunoștințe între bibliotecarii cu spirit inovator. Lansarea etapei naţionale a programului Novateca a marcat începutul rundei de selecţie pentru bibliotecile publice. Pe parcursul anului 2015, Novateca a invitat bibliotecile să aplice pentru includerea în reţea să beneficieze de investiţii în tehnologii informaţionale moderne, instruiri şi suport pentru bibliotecari în crearea noilor servicii de bibliotecă.

  În acest context, la solicitarea corespondentului „CL”, Aurelia Nechit, specialist principal al Serviciuui Cultură şi Turism Cantemir, a declarat următoarele:

– La prima etapă, am purces la pregătirea bibliotecilor din raion pentru aderare la Programul Novateca: Biblioteca publică raională Cantemir şi 17 biblioteci locale- Antoneşti, Baimaclia, Capaclia, Coştangalia, Cociulia, Ciobalaccia, Câiet, Lărguţa, Hârtop, Porumbeşti, Sadâc, Şamalia, Stoianovca, Tartaul, Toceni, Țiganca, Victorovca. Aceasta-din marea noastră dorință de a dezvolta bibliotecile pentru a face faţă necesităţilor mereu crescânde ale locuitorilor raionului, pentru a reuși să oferim servicii inedite de bibliotecă, instruiri şi acces public gratuit la Internet.În această tendință a noastră ne-am bucurat de susţinerea administraţiei raionului, administraţiilor publice locale, a primarilor şi contabililor, care au înţeles că modernizarea comunităţii fără modernizarea bibliotecilor este incompletă şi nu va da rezultatul scontat. Am lucrat mult cu primarii, șefii bibliotecilor, cărora le ofeream zilnic informaţia necesară. Și rezultatul nu a întârziat să vină:la 6 noiembrie 2015 biblioteca publică raională a primit un set de echipamente: 10 calculatoare, 2 laptopuri, un proiector, ecran, copiator. Bibliotecile publice locale au început a beneficia de asemenea echipament de la 1 decembrie curent. Biblioteca publică raională este un centru de formare a bibliotecilor publice locale şi capabil să ofere utilizatorilor servicii ajustate la necesităţile moderne de informatică, cât şi un spaţiu confortabil, dotat cu echipament de ultima generaţie, pentru desfăşurarea diferitor activităţi şi evenimente culturale.