UNITATE PRIN DIVERSITATE
Acest deziderat european a fost confirmat, duminică, 25 septembrie curent, de către participanții la Festivalul etniilor (ediția a XIII-a), desfășurat în incinta Casei de cultură din satul Vișniovca, raionul Cantemir.
După cum avea să menționeze în cuvântul de deschidere a acestui eveniment cultural primara localității, Olga Pac, în Vișniovca, alături de moldoveni, locuiesc în pace și bună înțelegere reprezentanți ai 11 etnii, și acesta fiind un argument întru selectarea locului de desfășurare a Festivalului. Și vicepreședintele raionului, Ion Dimcea, a subliniat că pacea și bunăvoința, deschiderea de la suflet la suflet constituie un catalizator al faptelor bune, un exemplu demn de urmat de generația în creștere. Conservarea și promovarea folclorului, tradițiilor și obiceiurilor fiecărei etnii, ne ajută să devenim mai puternici, mai bogați sufletește. Prin toleranță, ajutor reciproc, conlucrare eficientă putem să ne apropiem de marea familie europeană, spre care tindem cu toții. Localnicii, oaspeții lor au admirat cu plăcere expoziția bucătăriilor naționale ale etniilor conlocuitoare la Vișniovca-moldovenească, bulgărească, găgăuză, rusă, ucraineană, expuse în holul căminului cultural.
În continuare, moderatorul acțiunii, Ion Roșu, directorul Casei de cultură “Nicolae Sulac” din orașul Cantemir, a anunțat ordinea de evoluare a colectivelor artistice, sosite încoace și din alte localități-„Soacrele” și „Pe aripile vântului” din Ciobalaccia, „Izvorce” din Victorovca, comuna Ciobalaccia, „Plamace” din Stoianovca și „Semănătorii” din Cociulia. Programul a fost deschis de către formația artistică „Melancolie” din Vișniovca (conducător -Mihai Sârbu), cu răscolitoarea melodie „Codrii mei bătrâni”, după care publicul spectator a savurat cu plăcere alte melodii moldovenești, rusești, bulgărești, ucrainești, găgăuzești, pentru ca, în final, să se încingă cu toții într-o frumoasă horă moldovenească, ce unește, de bună seamă, inimile și sufletele trăitorilor acestui plai.