Jocul din batrini lasat

   FESTIVAL  REGIONAL DE DANS POPULAR

 Ajuns la cea de-a IV-a ediție, Festivalul-concurs  regional de dans popular „Jocul din bătrâni lăsat”, ce se desafășoară cu o perseverență de invidiat la Cociulia din Codrii Tigheciului, a demonstrat o dată în plus că în sudul țării noastre avem încă mulți copii talentați, ghidați de veritabili împătimiți de jocul popular. Evenimentul, organizat de Primăria Cociulia și Serviciul Cultură al raionului Cantemir, a adunat în fermecătorul loc de agrement, „La izvor”, opt colective de dansatori din partea locului, precum și din raioanele Cahul, Basarabeasca și Chișinău, prilejuindu-le cociulienilor și oaspeților lor o adevărată sărbătoare de suflet, le-au dat o lecție a perfecțiunii artei coregrafice, dar, mai întâi- a dragostei pentru zestrea nepieritoare a neamului. Evoluarea dansatorilor a fost cu mare iscusință moderată de duetul Valentina Balan și Sergiu Zacon, fiind armonios întregită de cântece mai vechi, piese muzicale prezentate de rapsozi populari, tineri instrumentiși. O impresie plăcută a lăsat și evoluarea, în afara concursului, a ansamblului etnofolcloric „Canianca” din Cantemir(conducător-Liuba Bejenaru), care a prezentat un buchet de melodii populare inedite.

 Solicitat de corespondentul „Cuvântul Liber” , Tudor Nechit, specialist principal, Serviciul Cultură Cantemir, președintele juriului Festivalului-concurs, a declarat că, spre marea noastră satisfacție, duminica trecută, la Cociulia a avutloc un spectacolfolcloricde neuitat, la care toțiparticipanții au datdovadă de un înaltprofesionalism, o extraordinarăculturăscenică,  dragostepentrudansul popular. Au impresionatîndeosebi, colectiveleartistice din Carabetovca, Basarabeasca, Crihana-Veche, Cahul, cunoscutulcolectiv„Hora” din capitală și, desigur, dansatorii cociulieni, care au fascinat publicul spectator prin artistismul, finețea și originalitatea dansurilor populare. Până la urmă, juriul a decis să înmâneze Premiul Mare colectivului „Mărțișor” (vârsta 11-14 ani) din Carabetovca, Basarabeasca (conducător-Marin Răcilă), pe locul I s-au situat faimoșii dansatori de la “Mocăncuța”, Cociulia(coregraf și conducător artistic-Filimon Dimcea), urmați de colegii lor din Carabetovca (vârsta de peste 14 ani),   “Șoimii neamului” din Cociulia(F.Dimcea), experimentații dansatori de la „Hora”, Chișinău(Ștefan Onofrei), „Crihăneanca”, Crihana-Veche(Lilian Bujoreanu),  „Cucorenii”(comuna Cucoara-coregraf Ghoerghe Săcăreanu, conducător artistic-Olga Boișteanu) și  „Moștenitorii”  din Sadaclia, Basarabeasca, ghidați de Vasile Cotelea.

 

 Toate colectivele participante s-au învrednicit de semne de gratitudine și premii bănești din partea Serviciului Cultură și Primăria locală, înmânate, respectiv, de Tudor Nechit și primara-interimar de Cociulia, Alina Ojog. Evenimentul s-a încheiat cu o Horă Mare, în iureșul căreia s-au prins cu toții, de la mic la mare.