Obiceiuri de iarna

 SĂ TRĂIŢI, SĂ- NFLORIŢI, ÎNTRU MULȚI ANI FERICIȚI!
 
Spiritul sărbătorilor de iarnă ne aduce nu numai frumuseţea acestui anotimp, dar si un prilej de bucurie si emoţii pentru fiecare dintre noi, pentru toată lumea. În cultura noastră tradiţională obiceiurile, datinile prezente la festivitaţile de iarnă sunt o componentă perena, cu un caracter stabil si ocupă un loc deosebit.

 Iată că, în ajunul frumoaselor sarbători de iarnă, în incinta Palatului de Cultură din comuna Poduri, municipiul Moinesti, România, s-a desfășurat Festivalul- Concurs Regional de Datini, Tradiţii si Obiceiuri ,,Podureanca”, ediţia a VI-a, eveniment cultural de anvergură, organizat de Şcoala Gimnazială ,,Gen. Nicolae Sova” c. Poduri si gradiniţa cu P.N.N2. s.Cernu, întrunind 14 colective artistice din România si R.Moldova. Magia sărbătorilor de iarnă a fost transmisă peste Prut şi de elevii Școlii de Arte ,,V. Hanganu” din or. Cantemir(director-T.Coroi), ansamblul popular ,,Mocăncuţa” s. Cociulia(conducător-F.Dimcea,E. Popescu) si de colindătorii de la Casa de cultura ,, N.Sulac” din Cantemir (director-I.Roşu).  Într-un mod inedit, destul de reușit a evoluat colectivul de dansatori ,, Mocăncuţa”. Cu rezultate bune s-au ales elevii Școlii de Arte, care au interpretat cu mult talent melodii  populare. Premiul I s-a oferit  Vladei Cârlan, Ion  Munteanu a cucerit premiul  publicului, ambii sunt discipolii profesoarei Inga Baran. Laura Perju s-a invrednicit de premiul III (profesoară-L. Bolocan).

 

 Mai mulți spectatorii ne-au declarat în final că au admirat cu plăcere acest superb spectacol musical, fiind plăcut surprinși de harul și frumuseţea talentaților învățăcei, ei având cuvinte de laudă și pentru dascălii lor. Festivalul- concurs a avut scopul de a scoate din anonimat și a readuce valorilor noastre stramoşeşti, disparute din practica traditională, promovarea si transmiterea lor mai departe, din generaţie în generaţie.