Odată cu evoluția tehnologiilor informaționale, accesul la sursele media a devenit foarte facil. De fapt, suntem înconjurați de instrumente care ne încurajează să navigăm zilnic pe net. Cu toate astea, ar trebui să știți că excesul nu e bun, mai ales pentru copii. Ei sunt din ce în ce mai dependenți de ecrane, iar acest lucru poate genera un șir de probleme.

Această problemă ia amploare destul de repede. Dependența de ecrane afectează un spectru larg de utilizatori de smartphone-uri,computere și TV. Lipsa de moderație este, așadar, evidentă în utilizarea acestor dispozitive, dar cel mai rău lucru e ca această problemă nu îi privește doar pe adulți, ci și pe copii.

  Societatea modernă e dependentă de tehnologia modernă! Tot mai mulți minori, chiar și vârstnici își petrec cea mai mare parte a timpului în fața micului ecran. Timpul petrecut la televizor a unui copil de 3-5 ani trebuie să fie maximum 30 de minute. S-a constatat că expunerea riscantă la ecran a tuturor, nu numai a copiilor și adolescenților perturbă drastic ciclul somnului, până în care îl determină să doarmă în timpul zilei și nu noaptea, iar această situație nu e deloc favorabilă desvoltării creierului cu tulburări psihosomatice, de comportament (întârzierea și nearticularea vorbirii, creștere sau pierdere în greutate, irasceptibilitate, dureri de cap, insomnii, probleme de vedere ș.a.), și de metabolism  și în consecință – Hipertensiune, Diabet Zaharat, Demență, Alzheimer, Parkinson ș.a. E necesar ca părintele(sau persoanele în îngrijirea cărora se află copiii) să știe ce fac micuții pe calculator, pentru că imaginile, jocurile agresive le pot afecta dezvoltarea reacțiilor, dificultăți în controlul emoțiilor(de aia strigă nenatural, speriindu-i pe cei din jur..!), vinovăție, singurătate sau anexietate și chiar depresie (aici e grav, luați aminte, poate să ajungă la suicid la adolescenți (syte„Balena Albastră”). Copilul ar putea fi predispus la izolare și nu va căuta neapărat să stabilească un contact cu ceilalți, el s-ar putea confrunta, de asemenea cu instabilitate emoțională. Dacă ești părinte, probabil, ai înțeles ca această dependență trebuie tratată cu multă răbdare, exemplul propriu(renunțarea la ecran sau, în prezența copiilor, să închizi aplicațiile și să comunici cu el!). Fă lucrurile treptat, cât nu-i târziu și obișnuiește copiii să interacționeze cu lumea reală, mai degrabă decât cu „pixelii”! Acționează acum, la timp și aplică regulile înainte de a nu fi prea târziu, să nu vă mușcați mâinele mai apoi!

                           Aurel Babilev, medic-specialist, Promovarea Sănătății.

Imprimare