De Ziua Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, la Cimitirul de Onoare de la Țiganca, Cantemir, a avut loc o ceremonie de comemorare a eroilor români, căzuți în luptele din vara lui 1941, eveniment organizat de Ambasada României la Chișinău și Biroul atașatului apărării, la care au fost prezenți reprezentanți ai Consulatului României la Cahul, ai autorităților locale, atașați militari ai ambasadelor străine în țara noastră, locuitori ai localităților din raion.

 Ceremonia a început cu pomenirea celor 1020 de eroi români căzuți în lupte, oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud. În discursul său, el a adus un pios omagiu eroilor căzuți pe câmpul de luptă pentru reîntregirea neamului, dar și a condamnat războiul din Ucraina. Să le mulțumim eroilor pentru jertfa lor, pentru reîntregirea neamului, pentru ca noi astăzi să putem vorbi liber limba română, a spus PS Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud în fata oficialităților și a enoriașilor prezenți la ceremonie. Și însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei României în R.Moldova, Marius Ciprian Toth, a vorbit despre eroii care și-au făcut cu cinste datoria, au rămas fideli jurământului militar. Ei reprezintă pentru noi modele ce ne călăuzesc pașii. O națiune puternică își cunoaște Istoria și își respectă eroii și înaintașii. Amintim că în bătălia de la capul de pod Țiganca, din vara anului 1941, și-au pierdut viața mii de ostași români, fiind considerată de istorici drept cea mai mare și mai sângeroasă bătălie de pe frontul germano-sovietic din prima etapă a războiului. Cu un mesaj către asistență a venit și vicepreședintele raionului, Iurie Mihăescu, care a menționat că autoritățile locale cinstesc memoria tuturor eroilor căzuți pe câmpul de luptă.

  În fiecare an, la Cimitirul de Onoare de la Țiganca, de Înălțarea Domnului vine multă lume, de pe ambele maluri ale Prutului. În această zi, românii de pretutindeni marchează Ziua Eroilor, în memoria celor care s-au jertfit pentru neam, credință și țară. În biserici și la monumente au loc slujbe de pomenire. În cimitirul de la Țiganca, din 1941 până în 1943, au fost înhumați în nouă gropi comune 1020 de militari români, căzuți pentru redobândirea Nordului Bucovinei și a Basarabiei. În perioada sovietică, Cimitirul a fost distrus și transformat într-o fermă de vite. A fost reconstruit în 2006, cu contribuția statului român, fiind inaaugurat de Ziua Eroilor la 1 iunie 2006. E primul cimitir românesc reconstruit de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, instituție a României (re)înființată în 2004, al cărei scop este reabilitarea locurilor de cinstire și de reamintire a celor căzuți în războaiele secolului al XX-lea, îndeosebi, a celor aflate în străinătate. Manifestarea s-a încheiat cu depuneri de flori la mormintele eroilor.

Imprimare