NEUITARE ȘI RECUNOȘTINȚĂ – EROILOR CĂZUȚI PENTRU PATRIE

 Și la Cantemir, ca și în întreaga Republică Moldova, la 2 martie a fost  marcată Ziua Memoriei și Recunoștinței, comemorarea celor cazuti pentru apărarea integrității și independenței țării în războiul de la Nistru din primăvara-vara anului 1992. Mitingul de comemorare a început cu intonarea Imnului de Stat al RM, după care a urmat o slujbă de pomenire oficiată de către preotul-paroh al bisericii din Cantemir, Tudor Vasilache. În memoria eroilor a fost ținut un minut de reculegere, au răsunat salve de arme.

 Cele mai grele lupte, a spus în cadrul mitingului din fața monumentului în cinstea celor 15 cantemireni căzuți în lupte, Sergiu Cervinschi,   preşedintele  Uniunii Naţionale a veteranilor războiului pentru Independenţa R.Moldova, raionul Cantemir, membru  al Consiliului republican al Uniunii Naţionale a veteranilor războiului  pentru Independenţa RM,  s-au dat în localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Pohrebea, Doroţcaia, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Potrivit datelor, la conflict au participat circa 29 mii persoane dintre care peste 300 au căzut pe câmpul de luptă, cca trei mii au fost răniți. Cu mare regret, din cauza rănilor, contuziilor zeci și sute din veteranii acelui război au decedat pe parcursul celor cca 3 decenii. De aceea, trebuie să fim uniți, să ne susținem, să avem grijă de sănătatea noastră, i-a îndemnat pe veterani Sergiu Cervinschi.

 Cu mesaje de comemorare, de recunoștință pentru curajul și bărbăția de care au dat dovadă cei cca 1500 de polițiști, rezerviști și voluntari din raionul Cantemir în 1992, cu apelul de a prețui și păstra pacea și toleranța în societate au venit președintele raionului, Anatoli Ichim,  primarul de Cantemir, Roman Ciubaciuc, după care a urmat depunerea de flori la monumental înălțat în memoria eroilor cantemireni, care și-au jertfit viaţa pe câmpul de luptă, ca mai apoi numele lor să devină legendă încrustată în piatra rece şi în inimile generaţiilor tinere.

    Text și imagini: Ion Doru

 

Imprimare