SECȚIA SITUAŢII EXCEPŢIONALE CANTEMIR
REGULI DE COMPORTAMENT ÎN PROCESUL DE FERMENTARE A VINULUI
Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, acumulat în încăperile închise, specialiștii recomandă:
EVITAŢI – intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea prealabilă.
EXCLUDEŢI – amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spații închise. ANUNŢAŢI – pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere.
VERIFICAŢI – concentrația de oxigen din încăperea în care întrați, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen.
NU ÎNTRAŢI – fără echipament de protecție în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să vă intoxicați şi dumneavoastră.
SIMPTOME A INTOXICĂRII
Expunere redusă: dureri de cap, amețeli.
Expunere medie: dureri de cap persistente, amețeli, somnolență, vomă, puls rapid, reflexe și judecată încetinită.
Expunere ridicată: convulsii, comă, deces.
PRIMUL AJUTOR
– scoaterea imediată a persoanei din zona de risc;
– aerisirea încăperii prin deschiderea ușilor și ferestrelor;
– apelarea Serviciului 112;
– aport de aer cât mai rapid posibil.