Cu ocazia Sărbătorii Naționale –Ziua Independenței Republicii Moldova – în Piața Independenței din centrul raional Cantemir a avut loc un miting, urmat de depunere de flori la monumentul eroilor căzuți în 1992, în războiul de la Nistru pentru independența și intergritatea teritorială a statului, înmânarea medaliilor comemorative veteranilor acelui război și un concert festiv.

 În cadrul mitingului, președintele raionului, Anatoli Ichim, a menționat că astăzi, 27 august 2022, se împlinesc 31 de ani, de când Republica Moldova se află pe calea libertății și independenței, iar adevărul istoric al națiunii a triumfat, astfel că a devenit realitate aspirația de libertate a poporului moldav. Este primordial și important pentru fiecare dintre noi să nu uităm când începe istoria țării noastre, să ne mândrim cu ea, să muncim pentru prosperarea ei economică, să ne păstrăm identitatea națională, pe care să o transmitem generațiilor ce urmează. Cu prilejul celei de-a 31-a aniversări de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, din numele Consiliului Raional Cantemir și al meu personal, am deosebita onoare, de a Vă adresa cele mai sincere felicitări și urări de bine, sănătate, fericire și energie creatoare pentru construirea unui vieți prospere. Să aveți parte de un viitor cât mai frumos, însoțit de încredere în ziua de mâine, dragoste față de patrie, responsabilitate pentru soarta țării și dorința arzătoare de a realiza schimbări pozitive.

  Reprezentantul în teritoriu al Cancelariei de Stat, Vitalie Miron, a subliniat că la 27 august 2022, marcăm o zi de o încărcătură emoțională și patriotică deosebită, în care celebrăm unitatea națională, necesitatea conservării tradițiilor, obiceiurilor și idealurilor strămoșilor noștri, amintindu-ne în același timp, cu recunoștință, de eforturile asidue, implicate în comun, pentru edificarea unui stat independent și suveran, să purtăm onoare apărătorilor independenței și integrității teritoriale a țării. Iar pentru aceasta avem sfânta datorie să fim uniți în suflet, în gând și faptă, să urmăm cu consecvență parcursul european al țării noastre, să fim patrioți, să muncim cinstit, cu ardoare fiecare la locul său de muncă, să luptăm cu adevărat pentru pace și libertate, să fim mândri de patria noastră, să nu admitem dezmembrarea țării.

 Cu un mesaj emoționant despre țară, pace și libertate au venit și câțiva elevi ai instituțiilor educaționale din orașul Cantemir. Iar Sergiu Cervinschi, președintele organizației raionale a veteranilor războiului de la Nistru, le-a amintit celor prezenți la eveniment despre prețul păcii, despre sacrificiul veteranilor de război, despre necesitatea consolidării societății, pentru a nu admite repetarea războiului din 1992, focul căruia arde în țara vecină, care luptă cu agresiunea Rusiei, care a atacat nejustificat și nedrept Ucraina.

 A urmat înmânarea de către președintele raionului, Anatoli Ichim, a medaliilor comemorative unui grup de veterani ai războiului din 1992, depunerea buchetelor și jerbelor de flori la monumentul celor 15 eroi cantemireni, căzuți pe câmpul de luptă la Nistru, după care au avut posibilitatea să urmărească evolurarea colectivelor artistice de la Casa raională de cultură “Nicolae Sulac” din Cantemir.

Imprimare