O sărbătoare de zile mari a avut loc la finele săptămânii trecute pe scena Casei de cultură “Nicolae Sulac” din orașul Cantemir. Este vorba de manifestarea de suflet-Ziua  Familiei Traditionale, care și-a pus drept obiectiv promovarea celui mai important lucru din viața noastră – familia, care este începutul începuturilor,

 In sala au fost prezenți reprezentanți ai administrației publice, ai sferelor medicină, educație, cultură, culte religioase, familii cu mulți copii, familii tinere, cupluri care au căsnicii de durată.  

  În cuvântul său de felicitare adresat cuplurilor omagiate, președintele raionului, Anatoli Ichim a menționat că “Orice familie presupune un lanț al fericirii constituit din mai multe  generații. Aici ne găsim strabunicii, bunicii, mama, tata, surorile și frații, nepoții și strănepoții, toți acei care viețuiesc împreună, se ajută reciproc, trăiesc în pace și armonie-doar așa este o familie  puternică.Visul lui Dumnezeu e ca fiecare dintre noi să realizeze că suntem o familie, suntem făcuți pentru unitate, bunătate, toleranță și compasiune. Vă doresc tuturor sănătate, pace, frumusețe și fericire, iar inimii – un ritm vesel de inspirație și de dragoste”.

 Casa în care a prins rădăcini înțelegerea, încrederea reciprocă, căldura și confortul, unde domnește dragostea și grija reciprocă, unde toate sunt împărțite în mod egal-bucurii și întristări, obiceiuri și tradiții, acolo este o familie fericită. A întemeia o căsnicie e un lucru sănătos, lăudabil, dar a o sfârși cu devotament e un lucru mare. 

 Familia este mândria, moștenirea și principala valoare a vieții, a subliniat și vicepreședintele raionului, Iurie Mihăescu: “În această zi specială, vă adresez  tuturor sănătate și dragoste, casa plină de copii, o vatră familială confortabilă și prosperitate! Vă exprimam recunoștință pentru că ați crescut și educat copii, grație eforturilor Dvs cresc noi și noi generații, care preiau de la înaintași ștafeta faptelor frumoase. Sunteți niște persoane minunate și va dorim o viață fericită.”.

   Este binecunoscut adevărul că în familia unde s-a statornicit și se menține dragostea, iubirea sinceră, necondiționată, acolo cresc și mulți copii. În localitățile raionului avem familii cu trei și mai mulți copii, care sunt numite mari. Vă puteți imagina ce asistență reciprocă există în astfel de familii? Cei mai vârstnici copii îi ajută pe părinți să aibă grijă de copiii mai mici și, în același timp, reușesc să învețe și să se relaxeze, să aplice la diferite proiecte, activități utile. Anume astfel este cuibul familiei Tatiana și Vasile Vâhodeț din satul Câșla, unde cresc în pace și înțelegere 13(!) odrasle, care au primit drept cadou din partea conducerii raionului un calculator performant; au avut ce le împărtăși celor prezenți în sala soții Varvara și Leonid Melniciuc din s.Plopi, un veritabil model de căsnicie lungă și trainică, care au fost menționați cu un televizor; în scenă au urcat și soții Marcela și Ion Manole din comuna Cania, tineri specialiști, care au pus deja o temelie trainică a familiei și care, de curând, au beneficiat de un apartament social din partea Consiliului raional. Pentru omagiați au cântat melodii alese interpreții Dumitru Cojocaru, Ion Roșu, Gheorghe Nichiforeac, Albina Bagrin, Dumitru Cozlov, Lavinia Petreanu, ansamblul folcloric “Mierla Prutului”.

 Despre armonia din familiile cu mulți copii, necesitatea păstrării focului din vatră, au vorbit, în cadrul acestei întâlniri de suflet veteranul pedagogiei din raion, Natalia Salciuc, care a menționat că “devotamentul, fidelitatea înseamnă pentru orice familie chiar mai mult decât dragostea”; medicul Igor Peltec, lucrătorul din cultură, Ana Porumbescu, tânărul Iulian Moisei, care le-au dorit tuturor cuplurilor înțelegere, pace, iubire; fie ca fiecare zi din viață să ne ofere doar emoții pozitive.

În imagini: președintele raionului, Anatoli Ichim, felicită cuplurile omagiate; secvență din sală.

 

Imprimare