Mii de elevi din toată țara merg azi la școală. În acest an, prima lecție va fi consacrată „Anului Recunoștinței”, dedicat eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

  Ziua de 1 septembrie este un prilej de bucurie pentru mulți elevi. Și asta deoarece este începutul noilor provocări și realizări. Însă cele mai mari emoții le trăiesc micuții care pășesc pentru prima dată pragul școlii, dar și cei care urmează să treacă de bacalaureat.

  Emoțiile unui nou început, un soare blând de toamnă, buchete frumoase de flori, întâlniri noi și vechi, prilej de a primi manuale școlare – astea am surprins cu vizorul aparatului de fotografiat la Gimnaziul “Mihai Eminescu”, și LT “Dimitrie Cantemir” din centrul raional, ca de altfel, în toate cele 29 instituții educaționale din raionul Cantemir, unde în noul an școlar vor studia 4735 copii., inclusiv 2014 – în clasa I.

 Îmbucurător faptul că actualul început de an școlar a fost o adevărată sărbătoare pentru copii, părinți și pedagogi, or, în ultimii doi ani din cauza pandemiei careurile școlare au fost sistate. Atât elevii, cât și părinții s-au arătat satisfăcuți de acest fapt, ei declarând:“Ne-au plăcut dintotdeauna emoțiile și freamătul cu care întâmpinam prima zi de școală, spiritul de comuniune din curtea școlii, unde toată suflarea școlii se aduna, fiecare cu noi impresii, noi experiențe, pe care se grăbesc să le împărtășească colegilor”.

  Iată ce ne-a declarat, în context, Tatiana Cechir, șefa Direcției Generale Învățământ Cantemir:”Farmecul primei zile dintr-un nou an școlar nu s-a pierdut nici în prezent. Dincolo de legăturile sociale, fie ele noi sau pur și simplu reînnoite, școala a reprezentat întotdeauna un sistem puternic de transmitere a valorilor, chiar dacă vor fi fost ele mai mult sau mai puțin afectate de angrenajul social, economic sau financiar. Nu degeaba, fiecare dintre noi își amintește cu mare bucurie de blajinii, răbdătorii dascăli, cu precădere, de prima învățătoare, din clasele primare. Prilejul începutului unui nou an școlar este unul de bun augur pentru „a asalta templul cunoștințelor”, pentru edificarea unui viitor trainic, bazat pe educație. Cu acest prilej, le dorim și noi profesorilor și elevilor, deopotrivă, un an școlar plin de reușite, de baftă la examenele care îi așteaptă, de prietenii sincere, de răbdare în fața încercărilor și, cel mai important, de bucuria cunoașterii și a înțelepciunii. Să nu uităm nicicând și niciodată:prin educație, totul este posibil!”.

Ion Domenco

Imprimare