FESTIVALUL RAIONAL DE DATINI ȘI OBICEIURI DE IARNĂ

114

   Tradițional, la finele lunii decembrie, Direcția Generală Învățământ (DGÎ) Cantemir desfășoară Festivalul raional de datini și obiceiuri de iarnă “V-am ura, v-am tot ura”. Și în acest an, organizatorii au decis să petreacă evenimentul în patru zone ale raionului – Gotești, Cociulia, Țărăncuța și Cantemir – la care au participat managerii și pedagogi ai 29 instituții educaționale, Instituția extrașcolară Centrul de Creație a Copiilor (CCC) și ca invitat – ansamblul etnofolcloric ,,La stână’’, Cârpești, laureat al Festivalului republican ,,Gerar-Făuritor’’, care s-au întrecut la prezentarea cât mai reușită a tradițiilor, obiceiurilor și datinilor străbune legate de sărbătorile de Crăciun și Anul Nou.
   E și firesc, ca în această perioadă, fiecare dintre noi, ca și în copilărie, să aștepte cu nerăbdare Nașterea Pruncului Iisus Hristos. Atmosfera de poveste ce caracterizează această sărbătoare ne învăluie cu cele mai frumoase sentimente, or, farmecul Crăciunului rămâne unic, an de an. Evoluarea copiilor din zonele amintite ne-a convins o dată în plus că localitățile din raionul nostru sunt bogate în tradiții, zonele rurale păstrând de-a lungul anilor datinile, meșteșugurile, folclorul și obiceiurile străvechi. Nu înzadar, la nivel internațional țara noastră este apreciată și recunoscută pentru Colind și Plugușor, portul și arta populară, țesăturile colorate și originale, produsele meșterilor care prelucrează lemnul și piatra. Constatăm cu satisfacție că sărbătorile de iarnă aduc în atenția publicului spiritul autentic moldovenesc, atât prin datini și obiceiuri străvechi, cântece și dansuri, și portul
popular. E și firesc să fie așa: Crăciunul este cea mai importantă sărbătoare a creştinilor, este celebrată pe tot cuprinsul ţării, doar unele elemente, datini şimobiceiurile diferă, în funcţie de zona geografică şi etnologică, Nașterea Domnului fiind încununată cu cele mai multe tradiții și ritualuri populare. În satele raionului colindatul este una dintre tradițiile cu care localnicii se mândresc cel mai mult. Colectivele din instituțiile educaționale din raion ne-au demonstrat că pregătirile pentru Colind și Plugușor încep cu mult înaintea ajunului, când copiii și tinerii din sat se adună ca să stabilească numărul de colinde și colindători, să pregătească costumele populare, traseul pe care îl vor parcurge. Tradițional, ceata de colindători este răsplătită de săteni cu mere, colaci și nuci. Ghidați de dascălii lor, îmbrăcați în cămăși naționale, copiii au readus în scenă și alte obiceiuri – Steaua, Buhaiul, Capra, Ursul, Calul, jocuri cu măști – "babe şi moşnegi" care prin joc, gesturi şi dialog transmit urări pentru anul care vine ș.a., diverse colinde și urături. Majoritatea colindelor încep cu: „Steaua sus răsare,/ Ca o taină mare“, evocând astfel momentul când, la nașterea lui Iisus, s-a ivit pe cer o stea ce i-a călăuzit pe cei trei magi la locul nașterii. Aşa cum Crăciunul este dominat de colinde, Anul Nou este marcat de „urături”, făcute prin intermediul mai multor ritualuri populare. Este foarte important, a accentuat în deschiderea Festivalului Tatiana Cechir, șefa DGÎ, că avem tradiții, obiceiuri, care încă se păstrează, iar pe alocuri, chiar sunt actualizate și îmbogățite cu noi elemente, cel mai important fiind faptul că acest tezaur este promovat, transmis din generație în generație. Noi, maturii, a menționat în discursul său la Festival președintele raionului, Anatoli Ichim, avem datoria de a depune toate eforturile pentru perpetuarea tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun și Anul Nou, care ne fac sărbătorile mai frumoase. Satele și orașele din Moldova sunt cunoscute pentru tradițiile străvechi, transmise și păstrate de la o generație la alta, mai ales cele din perioada sărbătorilor de iarnă. Colindul de Crăciun și Plugușorul de Revelion, când copiii umblă cu uratul, dorindu-le gospodarilor un an nou fericit, prosper trebuie să devină tradiții sfinte, ele reprezentându-ne ca neam și națiune.
   Este dificil de a aprecia evoluarea cetelor de colindători și urători din cele 4 zone ale raionului, a declarat Maria Domenco, specialist principal metodist al DGÎ, or, toate au fost apreciate prin aplauzele și ovațiile publicului spectator, menționate cu cadouri și diplome de onoare. Vom menționa doar că în zona Gotești au participat 146 elevi cu 22 cadre didactice; Cociulia – 124 și, respectiv, 16; Țărăncuța – 116 copii și 20 pedagogi și la Cantemr – 187 și 31, aici evidențiindu-se prin participare masivă colectivele Centrului de Creație a Copiilor, în total, la eveniment fiind antrenați cca 570 copii din clasele primare, gimnaziale și liceale și 90 de pedagogi.

Text și imagini: Ion Doru

Imprimare