Opt ani de la tragicul accident aviatic, produs în apropierea s.Haragîș. Duminică, 2 iunie 2024, în memoria echipajului SMURD, care și-a pierdut viața în tragicul accident aviatic în 2016, a avut loc o slujbă de pomenire. Evenimentul a fost oficiat de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de clerici din Protopopiatul Cantemirului și Tigheciului.

     Dl Pavel Culicovschi, președintele raionului Cantemir a participat la evenimentul respectiv  alături de familiile celor decedați, reprezentantul autorității centrale – dna Daniella Misail-Nichitin, Secretar de Stat în cadrul Ministerului de Interne al Republicii Moldova, Consulul General al Consulatului României la Cahul – Excelența Sa, dl Gabriel Nicola și dna Carmen Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași.

     Președintele raionului Cantemir, în alocuțiunea sa,  a remarcat profundă tristețe și respect față de eroii căzuți în tragicul accident aviatic de la Haragîș, în care un elicopter SMURD și-a pierdut echipajul. Deasemenea a menționat că, rugăciunile și gândurile se îndreaptă către familiile îndurerate și către toți cei, care au fost afectați de această tragică pierdere.  În acea zi, la 02 iunie 2016, au căzut oameni curajoși și devotați, care și-au sacrificat viețile proprii pentru a salva alte vieți – eroiii au ales o cale nobilă, dedicându-se salvării și îngrijirii celor aflați în suferință. În memoria eroilor, președintele raionului, a făcut un apel către factorii responsabili, de a se angaja în continuare în  sprijinul muncii vitale a celor din serviciile de urgență, apreciindu-le dedicația și curajul manifestat zi de zi, punându-și viețile proprii în pericol.

    Preasfințitul Părinte Veniamin, episcop a mulțumit autorităților din România și Republica Moldova pentru că au păstrat vie memoria celor căzuți la datorie. Pe 2 iunie 2016, elicopterul SMURD salvase deja o persoană din Republica Moldova și după ce se realimentase în Chișinău, se îndrepta spre un al doilea bolnav din Republica Moldova când a avut loc accidentul.

      Alți participanți ai evidentului au menționat spiritul de sacrificiu al echipajului SMURD, subliniind că aceștia și-au făcut datoria cu responsabilitate, chiar și în condiții meteorologice dificile, salvând o viață cu riscul propriilor vieți.

     Oficialitățile au păstrat un minut de reculegere în memoria eroilor căzuți în accedentul aviatic, au depus flori la complexul memorial și au transmis rudelor respectul, recunoștința și compasiunea pentru pierderea celor apropiați la datorie. 

Imprimare