Biroul Comun de Informaţii şi Servicii (BCIS)
Birourile de informaţii pentru femeile rurale din Moldova -prezentate la Rio+20
Informaţia despre posibilităţile de angajare în cîmpul muncii în Moldova poate fi insuficientă pentru femeile din Moldova, în special cele care locuiesc în zonele rurale. Multe femei încă lucrează în sectorul informal şi sunt dependente de familiile sau soţii lor în ce priveşte securitatea fizică şi financiară.
Pentru multe femei, informaţia despre beneficiile sociale sau dreptul la proprietate lipseşte, creînd vulnerabilitate şi inegalitate.
Şi, totuşi prin intermediul unei serii de birouri sau centre de ajutor, iniţiate de Guvern, posibilităţile de alegere şi schimbare pentru femei s-au extins. La momentul actual Birourile Comune de Informaţii şi Servicii reunesc mai mult de 9 prestatori de servicii într-un spaţiu comun. Ghidaţi de UN Women şi suportul financiar al Guvernului Suediei, birourile au fost create pentru a ajuta femeile din comunitate.
La momentul actual birourile sunt funcţionale în 5 raioane – Sîngerei, Teleneşti, Nisporeni, Cantemir şi Ungheni – şi oferă informaţii de la angajarea în cîmpul muncii la protecţia socială, de la agricultură la cadastru. Birourile funcţionează în baza „ghișeului unic”. Şi, în timp ce acest mecanism acoperă cu serviciile sale regiuni extinse, impactul său s-a simţit cel mai mult de grupurile care sunt izolate şi se află la mare distanţă de sursele de informare. Mai multe de 1500 femei au beneficiat de serviciile biroului de la instituirea lor în 2010, dintre care 80 % locuiesc în zonele rurale ale Moldovei.
Pentru multe femei, biroul a facilitat luarea deciziilor care promovează soluţii alternative durabile şi economisiri mai bune. Emilia Bazi, din Sîngerei, este bunică a opt nepoţi şi lucrează împreună cu soţul său în agricultură. După ce a iniţiat un proiect cu serele în 2010, ea a vizitat biroul din raionul său pentru a afla mai multe despre sistemul de irigare. „Acum am un sistem modern de irigare prin picături în sera mea,” menţionează Emilia. „Noul sistem îmi ajută să economisesc şi timp şi energie.”
În sens mai larg, centrele au ajutat să elimine barierele din calea promovării economice a femeilor. Modelul „ghişeului unic” a soluţionat problema cozilor şi orelor pierdute în şir în faţa diferitor prestatori de servicii iar echipele mobile funcţionează în cele mai îndepărtate localităţi. Conlucrînd cu autorităţile publice locale pe parcursul procesului de elaborare a conceptului de prestare a serviciilor şi continuînd instruirea personalului biroului, UN Women a asigurat că biroul răspunde necesităţilor femeilor şi fetelor.
Cu informaţia mai aproape de ele, femeile sunt mai motivate să înveţe, să beneficieze de oportunităţi profesionale şi să fie mai implicate în dezvoltarea Moldovei.
Succesul proiectului a dus la propunerea de extindere a formatului de prestare a serviciilor pe întreg teritoriul ţării. Proiectul regulamentului privind replicarea conceptului se află la aprobare în Guvern iar cheltuielile de funcţionare ale biroului au fost incluse în cadrul de cheltuieli pe termen mediu 2013-2015. Între timp, cu suportul UN Women, conceptul „ghişeului unic” începe să fie implementat şi în Tajikistan, deschizînd oportunităţi pentru femei.
Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Dezvoltarea Durabilă, Rio+20, reuneşte şefi de state şi guverne pentru a evalua succesele şi lacunele şi formula propuneri privind reducerea sărăciei, promovarea echităţii sociale şi protecţia mediului pentru viitorul dorit.