SECȚIA SITUAŢII EXCEPŢIONALE CANTEMIR

 REGULI  DE COMPORTAMENT ÎN PROCESUL DE FERMENTARE A VINULUI

 Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, acumulat în încăperile închise, specialiștii recomandă:

EVITAŢI – intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare a vinului, fără a asigura ventilarea prealabilă.

EXCLUDEŢI – amplasarea recipientelor cu must pentru fermentat în spații închise. ANUNŢAŢI – pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere.

VERIFICAŢI – concentrația de oxigen din încăperea în care întrați, prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen.

NU ÎNTRAŢI – fără echipament de protecție în încăperea în care există deja o victimă, pentru că este posibil să vă intoxicați şi dumneavoastră.

SIMPTOME A INTOXICĂRII

Expunere redusă: dureri de cap, amețeli.

Expunere medie: dureri de cap persistente, amețeli, somnolență, vomă, puls rapid, reflexe și judecată încetinită.

Expunere ridicată: convulsii, comă, deces.

PRIMUL AJUTOR

– scoaterea imediată a persoanei din zona de risc;

– aerisirea încăperii prin deschiderea ușilor și ferestrelor;

– apelarea Serviciului 112;

– aport de aer cât mai rapid posibil.

 

 

 

Imprimare