În Săptămâna Luminată, opt colective folclorice din localitățile raionului au elogiat numele Mântuitorului prin cântece pascale în cadrul Festivalului cântecului Pascal “Icoana sufletului meu”.
Susținuți de conducătorii artistici, membrii acestor colective cu titlul “model” au promovat, pe scena Casei raionale de cultură “Nicolae Sulac”, credința și portul național la ediția din acest an a Festivalului pascal. Este de menționat că fiecare din aceste colective a vernisat în holul căminului cultural câte o expoziție cu simbolurile Sărbătorilor pascale, care au reflectat datinile, obiceiurile, tradițiile credinței, dar și cele culinare din comunitățile respective.
Colectivele “Melancolie” din satul Vișniovca (conducător-Mihai Sârbu), “Semănătorii” din satul Cociulia (Eudochia Popescu), “La izvoare” din comuna Țiganca (Mariana Țăruș), “Izvorce”, comuna Ciobalaccia (Valeriu Postică), “Mărgăritare”, comuna Lingura (Valeriu Volânschi), “Baștina”, comuna Baimaclia (Constantin Urumov), “Glia”, comuna Pleșeni (Natalia Bolocan) și “Mierla Prutului”, orașul Cantemir (Irina Bârcă) au interpretat cu mare pasiune și inspirație cântece din bătrâni, despre patimile, răstignirea, învierea şi înălțarea la ceruri a Domnului Iisus Hristos. A fost răsplătită cu aplauzele spectatorilor și evoluarea împătimitei de folclor din comuna Cania, Victoria Romașcanu.
În final, președintele raionului, Anatoli Ichim a înmânat conducătorilor colectivelor Diplome și premii bănești, menționând că scopul acestui eveniment de anvergură este de a aduce mai aproape de Dumnezeu noua generație și de a-l transforma într-o tradiție locală de promovare a patrimoniului, tezaurului folcloric strămoșesc și a credinței creștin ortodoxe.

Text și imagini: Ion Domenco

Imprimare