La data de 02.05.2024 a avut loc cea de-a cincea ședință de lucru a focus grupului de elaborare participativă și incluzivă a Strategiei de dezvoltare economico-socială  a raionului Cantemir pentru perioada 2024-2030 .

     Grupul format din angajați ai subdiviziunilor Consiliului Raional Cantemir și  aparatul președintelui raionului a avut sarcina de a identivica valorile raionului Cantemir și de a formula viziunea strategică în baza problemelor enunțate de focus grupurile convocate anterior la elaborarea politicii publice menționate. Deasemenea focus grupul a puctat obiectivele generale ale planului de implimentare a strategiei de dezvoltare economico-socială a raionului Cantemir pentru perioada 2024-2030.

    Intenția administrației raionale de a schimba, în raionul Cantemir, situația de la cea existentă la cea dorită, în perspectiva anului 2030, este argumentată atât de necesitatea impulsionării  proceselor  de valorificare a potențialului economico-social și cultural prin efort conjugat și permanent a factorilor responsabili, cât și de necesitatea dezvoltării continue a capacităților de promovare a valorilor locale, de atragere a investițiilor externe,  de realizare a parteneriatelor rezultative, de dezvoltare a coeziunii sociale ș.a.

    Un factor important în realizarea oriectivelor strategice, pe lângă efortul  autorităților publice locale, a instituțiilor de stat,  este conștientizarea individuală și colectivă a rolului fiecăruia la dezvoltarea sentimentului de apartenență a cetățeanului  la comunitatea în care trăiește și dorința/voința de a se implica în acțiuni comunitare.

     Pentru aceasta este necesar ca cetățenii să-și cunoască drepturile și obligațiile, să aibă atitudine civică activă și constructivă. În prealabil să cunoască despre activitățile autorităților publice locale (Сe? Unde? Când? Cum? are sau va avea loc), să identifice un lider cu idei pozitive  și abilități de socializare, mobilizare, să se organizeze și să concretizeze acțiuni care le pot întreprinde, adică: Сe? Unde? Când? și Cum? se pot implica.

      Cu cât mai mulți susținători și promotori ai activităților benefice pentru comunitate vor fi, cu atât mai multe șanse va avea comunitatea de a se dezvolta și de a-și multiplica bunele practici, care se vor încununa cu starea de bine în societate, satisfacție și progres social-economic.

    Cu cât mai multe localități vom avea în care spiritul civic al cetățenilor se va dezvolta, iar autoritățile publice locale vor fi implicate în proiecte de soluționare a problemelor comunitare și vor susține inițiativa civică, vor promova interesele cetățenilor  cu atât mai multe rezultate pozitive vor fi și la nivel de raion. Rezultatele nu se vor lăsa așteptate acolo unde  este unitate în intenții și fapte.

Text: Victoria BALAN, șef serviciu administrație publică.  

Imprimare