Crăciunul la moldoveni, ca și la alte popoare, este o importantă sărbătoare religioasă. În sate, unde tradiția se mai păstrează, începe colindatul. Acesta este cel mai important obicei de Crăciun: grupuri de copii, băieți și fete, femei și bărbați merg din casă în casă și duc vestea Nașterii Mântuitorului prin colindele lor (cântece specifice de Crăciun, care conțin acest mesaj), după ce colindă, ei sunt răsplătiți la fiecare casă cu diferite bunătăți. Colindătorii sunt primiți cu bucurie deoarece se spune că ei aduc sănătate și un an prosper, apoi sunt recompensați cu nuci, mere, colaci și, mai recent, bani.
Colindatul are mai multe variante, care diferă chiar de la localitate la localitate, dar pretutindeni se cântă „O ce veste minunată”, o melodie foarte veche și foarte populară în popor, cât și „O brad frumos”. Majoritatea populației din R.Moldova sărbătoresc și în data de 7 ianuarie Crăciunul.
De asemenea, în ajunul Anului Nou, în Moldova, cete de flăcăi și de bărbați de curând însurați pleacă cu Plugul. Străvechi obicei agrar (care se referă la agricultură – cultivarea pământului – ocupație străveche a localnicilor) derivat dintr-o practică primitivă, trecut printr-un rit de fertilitate, Plugușorul a ajuns o urare obișnuită de recolte bogate în anul care abia începe. Plugușorul este întotdeauna însoțit de strigături, pocnete de bici și sunete de clopoței, dar plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai ușor de purtat, sau de buhaiul care imită mugetul boilor. În unele sate, „Plugușorul” este însă extrem de complex, iar alaiurile care merg din casă în casă duc cu ele chiar un plug. „Aho, aho, ho-ho / Mâine anul se-noiește / Plugușorul se pornește / Si începe a brazda / Pe la case a ura / Iarna-i grea, omătu-i mare, Semne bune anul are / Semne bune de belșug / Pentru brazda de sub plug”, sunt primele versuri ale Plugușorului, care tradițional se cântă în ultima zi a anului.
În aceste zile de sfârșit de an, cete de colindători au pășit și pragul Consiliului raional, unde au colindat și urat conducerea raionului, angajații subdiviziunilor Consiliului raional, precum au făcut-o micuții de la grădinițele din satul Gotești, din orașul Cantemir ș.a., pentru care fapt au fost răsplătiți de președintele raionului, Anatoli Ichim, cu colaci, dulciuri, jucării.
Colindul și tradiționala urătură de Anul Nou au răsunat și pe scena Casei raionale de cultură, unde s-a desfășurat Festivalul tradițiilor și obiceiurilor de iarnă. Cetele de colindători de prin sate au venit cu tradiții și datini de Crăciun și Anul Nou, cu tradiționalele jocuri ale caprei, ursului etc.
Text și imagini: Ion Doru