Cunoaștem cu toții că dintre obiceiurile calendaristice cele mai răspândite şi mai spectaculoase, cu originea în credinţe şi mituri străvechi, sunt ciclurile legate de sărbătoarea Naşterii lui Iisus şi schimbarea anului. Crăciunul este polul în jurul căruia gravitează o multitudine de colinde, urări şi tradiţii specifice, care trimit spre vremuri demult apuse, dar ce se regăsesc, surprinzător, în contemporaneitate. În tradiția populară, colindatul de Crăciun este cea mai răspândită și mai importantă datină, cel mai bogat şi mai plăcută, mai emoțional prilej de manifestări folclorice.Deprinderea de a colinda, de a saluta cu mare bucurie Naşterea Domnului, de a-L întâmpina cu urări, daruri, petreceri, cântece şi jocuri este străveche. Colindatul deschide amplul ciclu al sărbătorilor de iarnă. Repertoriul tradiţional al obiceiurilor neamului desfăşurate cu ocazia Anului Nou, dar şi a Crăciunului cuprinde: colinde de copii, colinde de ceată (colindele propriu-zise), cântecele de stea, pluguşorul, sorcova, jocuri cu măşti, dansuri, teatrul popular şi religios, etc. Cele mai bogate, mai variate şi mai strălucitoare din punct de vedere artistic sunt, alături de pluguşoare, colindele de ceată.
  Iată că, în aceste zile din preajma Anului Nou, ceata de colindători de la Casa raională de cultură “Nicolae Sulac”, în frunte cu conducătoarea activităților pentru copii, Irina Bârcă, au decis să colinde colectivele aparatului președintelui raionului, subdiviziunile Consiliului raional. Entuziasmați, cu mari emoții, dar și cu totală dăruire au cântat micuții colinde, cântece de sărbătoare, prin care au exprimat bucuria Nașterii Domnului, încrederea și speranța cu care omul întâmpină trecerea de la anul vechi la anul nou, începutul unei noi perioade de vegetaţie, al unei noi etape în viaţa lui şi a sătenilor săi, a colectivităţii în care trăieşte.

 Ceata de colindători a fost întâmpinată cu mare bucurie în biroul președintelui raionului, Anatoli Ichim, care din numele conducerii raionului, Consiliului raional și al său personal le-a mulțămit colindătorilor, conducătorului cercului, părinților, care au însoțit și susținut odraslele, oferindu-le daruri, cadouri, îndemnându-i să păstreze tradițiile și obiceiurile populare, promovându-le, pentru a le transmite din generație în generație.

Imprimare