Marele poet, Grigore Vieru, ar fi împlinit la 14 februarie 88 de ani, poet care a  ajuns un simbol al valorilor și unității românești, legat de ambele maluri ale Prutului. Tematica lui Grigore Vieru este simplă, dar foarte profundă – a scris poezii despre mamă, femeie, natură, sat, dragoste, limba română, reliefând valorile și tradițiile neamului. A ținut să sensibilizeze  cititorul, încercând să facă omul mai bun și mai spiritual, a adus un aport considerabil la dezvoltarea limbii române și grafiei latine. Grigore Vieru este citit, este studiat, este iubit pentru sinceritatea și simplitatea scrisului de către cei mari și cei mici. S-a născut în ziua în care sărbătorim dragostea, iar pe parcursul vieții a emanat numai dragoste, față de mamă, față de țară, față de limbă, față de oameni. El este mereu prezent prin poezia sa pe care ne-a lăsat-o drept zestre spirituală. Îl cunoaște și îl iubește o lume, curată și frumoasă: copii, tineri și bătrâni. E destul doar să pronunți acest nume și gândul aleargă direct la Poet.
  Iată că, în cadrul Zilei Naționale a Lecturii, marele nostru poet național a fost omagiat și la Biblioteca Publică Raională din Cantemir, unde, cu această ocazie, a fost vernisată și o bogată expoziție de carte a iubitului scriitor. În debutul evenimentului, bibliotecara Aurelia Nechit a menționat că expoziţia vine să omagieze poetul care, nu doar că a fost o personalitate şi un prieten al copiilor și maturilor, dar a reuşit să scrie mult într-o perioadă deloc simplă. Azi cu toţii suntem conştienţi că Grigore Vieru a fost şi rămâne poet al neamului, poet al tuturor vârstelor, poet cu lira-n lacrimi. Acest om cu suflet de copil a trăit în limba română, ducând pe umerii săi crucea neamului nostru spre un viitor mai bun. A fost poetul Dragostei de viață, al Dragostei de Țară, de Neam și Adevăr. Ca nimeni altul, Vieru a continuat tradiția marelui Eminescu, căruia i-a dedicat inspirata poezie “Legământ”. El trăiește – în orice bibliotecă, școală, grădiniță – prin cărţile pe care le-a lăsat ca moştenire. Avem cu toții sacra datorie de a contribui la promovarea operei marelui scriitor național, Grigore Vieru.
  În continuare, elevii clasei VI-b, Gimnaziul “M.Eminescu” din Cantemir, călăuziți de profesoara de limba română, Viorica Darii (care a avut și un cuvânt profund despre opera poetului), au surprins publicul cu un frumos recital de poezie viereană, iar, alături de bibliotecara instituției, Natalia Lungu, o împătimită a creației lui Grigore Vieru, elevii LT “D.Cantemir” din Cantemir – Dumitru Cozlov, Andriana Beșleagă, Elman Rotaru au cântat melodii  pe versurile cu tentă patriotică ale compozitorilor Petre și Ion Aldea-Teodorovici.
   Grigore Vieru s-a nascut pe 14 februarie 1935 în satul Pererâta de pe malul stâng al Prutului, fostul județ Hotin, într-o familie de plugari. Studiile primare le face în satul natal, iar clasele secundare – în orașul Lipcani, în 1953. Își continuă studiile la Chisinău, absolvind Institutul Pedagogic “Ion Creangă”, Facultatea de Filologie și Istorie, după care se angajează redactor la revista pentru copii „Scânteia Leninistă”, și își începe cariera de poet scriind versuri pentru copii. A debutat editorial în 1957, student fiind, cu o plachetă de versuri pentru copii „Alarma”, apreciată de criticii literari. În 1965, îi apare volumul „Versuri pentru cititorii de toate vârstele”, pentru care i se acordă Premiul Republican al Comsomolului în domeniul literaturii pentru copii şi tineret (1967). În 1968 are loc o cotitură logică în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice „Numele tău”, cu o prefaţă de Ion Druţă. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. În 1969, publică „Duminica cuvintelor”, cu ilustraţii de Igor Vieru, o carte mult îndrăgită de preşcolari, care a devenit „obligatorie” în orice grădiniţă de copii. În 1970, scoate de sub tipar „Abecedarul”, în colaborare cu Spiridon Vangheli şi Igor Vieru. În 1974 îi apare volumul de versuri lirice “Aproape”, cu ilustraţii color de Isai Cârmu. În 1978 apare volumului „Steaua de vineri”, cu un cuvânt-înainte de Nichita Stănescu. În 1980, a apărut abecedarul pentru preșcolari ”Albinuța”, ilustrat de tânărul pictor Lică Sainciuc. În 1981, la editura Albatros din Bucureşti, în colecţia „Cele mai frumoase poezii”, apare o selecţie din lirica poetului sub numele „Izvorul şi clipa”, cu o prefaţă de Marin Sorescu. În 1982 este lansat filmul muzical pentru copii „Maria Mirabela”, al regizorului Ion Popescu, textele pentru cântece fiind semnate de Grigore Vieru, iar în 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.
În 1997, Editura Litera din Chişinău lansează volumul antologic „Acum şi în veac”, iar în anul 2000 este decorat cu Medalia guvernamentală a României „Eminescu” -150 de ani de la naştere. Grigore Vieru  nu numai că a scris cel mai frumos despre Mamă, Patrie, Neam, Limba Română, despre copilărie, el şi-a deschis larg inima pentru cititorii de toate vârstele, aducând lumină şi înţelepciune în sufletul lor. GrigoreVieru a fost: poet al iubirii, al sentimentului matern, poet patriot, poet religios, poetul îndrăgostit de cei mici, cu vocație de pedagog și de tribun, poet reprezentativ în cadrul generației sale.
   Maestrul a lăsat în patrimoniul literar nenumărate cărți pentru copii și volume de poezie dedicată sufletului românesc. E un poet fructuos, mereu sensibil la freamătul inimii şi la zbuciumul timpului, e poetul epocii noastre.
   În noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, în timp ce se întoarcea din Cahul, unde participase la un spectacol prilejuit de Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, în apropiere de Chișinău, poetul a suferit un grav accident rutier, în urma căruia, s-a stins din viață la 18 ianuarie, fiind înmormântat, la Cimitirul Central din Chișinău. În 2010 a fost instalat bustul marelui poet pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din Chișinău, precum și în municipiul Cahul, în alte orașe din țară.Câteva școli, parcuri din țară, un bulevard din Chișinău și o stradă din Iași și Buzău (România) poartă numele lui Vieru, cel care a lăsat o
comoară de neprețuit – minunatele versuri din care abundă dragostea de om, de mamă, de pământ, de grai și dragostea pentru copii.

Text și imagini: Ion Domenco

Imprimare