POMPIERII ȘI SALVATORII AVERTIZEAZĂ

237

     POMPIERII ȘI SALVATORII AVERTIZEAZĂ

     Zilele trecute, în urma nerespectării regulilor de securitate antiincendiară la domiciliu, a decedat, intoxicat cu monoxid de carbon, cetățeanul S.I., bărbat în vârstă de 65 ani din orașul Cantemir.

     În context, maiorul Anatolie Nastas, ofițer superior, serviciul prevenție al SSE Cantemir avertizează cetăţenii raionului de a respecta cu strictețe regulile de securitate antiincendiară în perioada rece toamnă – iarnă, la exploatarea sobelor, a căminelor electrice, utilajelor de încălzire condiţionate. În perioada sărbătorilor de iarnă, specialiștii IGSU vin cu un șir de recomandări către cetățeni, privind respectarea regulilor antiincendiare în locuințele acestora. Pompierii atenționează oamenii asupra respectării regulilor de instalare a pomului de Crăciun, folosirea corectă a decorațiunilor electrice și a articolelor pirotehnice. Astfel,Pomul de Crăciun trebuie să fie montat pe un suport stabil și sigur. Acesta nu trebuie să atingă podul și peretele, caloriferele și instalații electrice și cele de încălzit. Iar decorațiunile electrice defecte pot duce la izbucnirea arderii. Pentru evitarea producerii unui incendiu este strict interzis aprinderea lumânărilor pe brad, iar luminițele și ghirlandele electrice trebuie să fie stinse pe timp de noapte. Angajații IGSU avertizează populația despre pericolul utilizării incorecte a articolelor pirotehnice. Focurile de artificii trebuie să fie procurate doar în magazine specializate cu instrucțiunea de întrebuințare și certificatul de calitate. Pentru siguranța oamenilor, dar și a locuințelor acestora, salvatorii informează că inițierea instalațiilor pirotehnice se permite doar la aer liber, în locuri sigure și depărtate de locuințe, parcări și clădiri. Utilizarea acestora de către minori se interzice. Maturii sunt îndemnați să-și monitorizeze strict copiii, în special în perioada vacanței, să nu le permită jocul cu focul și inițierea articolelor pirotehnice de unii singuri. Specialiștii vin cu mai multe îndemnuri, dar și recomandări la capitolul utilizarea sobelor de încălzit pe combustibil solid și gazos, atrăgând atenția asupra neregulilor depistate – fisuri de la sobe, dar și aerisirea obligatorie a încăperilor în vederea evitării intoxicării cu monoxid de carbon. Totodată, angajații IGSU atenționează oamenii asupra necesității verificărilor surselor de încălzire înainte de exploatarea acestora.

     În aceste zile, pompierii și salvatorii recomandă să nu fie închise canalele de ventilare, să fie stins focul din sobe pe parcursul nopții. În cadrul vizitelor, specialiștii IGSU înmânează cetățenilor pliante informative. Campania de prevenire a riscului de intoxicație cu monoxid de carbon este organizată tradițional în fiecare an odată cu începerea sezonului rece. Angajații IGSU îndeamnă repetat populația să respecte regulile antiincendiare, în special în perioada sezonului rece a anului. Pentru evitarea incendiilor în casele oamenilor, dar și a intoxicațiilor cu monoxid de carbon este necesar ca sobele să fie verificate și utilizate în mod corespunzător. Cetățenii sunt rugați să stingă focul din sobă pe parcursul nopții pentru a evita incendiile și intoxicațiile, dar și să fie prudenți la utilizarea instalațiilor electrice de încălzit.

     Potrivit datelor statistice, colectate din subdiviziunile teritoriale, din cauza intoxicațiilor cu monoxid de carbon emanat de la surse de încălzire defecte, în anul 2022 au avut de suferit 67 de persoane, dintre care 13 au decedat.

      În caz de situații de risc, cetățenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.

I.D.

Imprimare