print
Hram s.Tiganca
22.06.2016
1636

                PE VALE LA RÂUL PRUT

 Hramul satului Țiganca, rl Cantemir, sărbătorit de Ziua Înălțării Domnului, s-a transformat într-o veritabilă sărbătoare, desfășurată la complexul cultural-sportiv al comunei. Sărbătoarea a inclus un inedit festival focloric al tradițiilor și obiceiurilor populare cu genericul „Pe vale la râul Prut”, ediția a II-a, cu participarea colectivelor folclorice Soacrele din Ciobalaccia, Codrenii din Pleșeni, Semănătorii din Cociulia, Ciobănașul, Casa raională de cultură Cantemir, dar și cunoscutele formații artistice Crăițele din Văleni, Cahul, dinastiaa Raicu, din Bucuria, același raion și Pădureanca din Băiuș, Leova, care au bucurat sufletul și inima locuitorilor comunei și oaspeților lor cu melodii și dansuri alese, datini și obiceiuri originale.

 După cum avea să menționeze primarul comunei, Petru Gandrabur, este foarte important de continuat tradiția acestui festival, care și-a propus un  scop nobil de a conserva și promova tezaurul focloric al neamului, atât de bogat și variat.

 Aplauze îndelungate, binemeritate au cules artiștii locali Ion Diaconu și Ion Moraru, dar și meșterii populari, care au vernisat o expoziție de artizanat, participanții la competițiile sportive-fotbal, trânta la berbec, cocoș și iepure, ș.a.

 O adevărată revelație a sărbătorii au adus-o invitații speciali –ansamblul folcloric Plăieșii cu Nicolae Gribincea și interpreta de muzică populară Nina Țurcanu-Furtună, care au întregit de minune atmosfera de sărbătoare a țigăncenilor, care, în final, s-au prins cu toții în iureșul Horei satului.    

Tel (+373) 273-2-20-58
(+373) 273-2-20-58
Fax (+373) 273-2-20-58
Copyright © 2020 Consiliul Raional Cantemir.Toate drepturile rezervate.